RULETT ÉS A FELDOBOTT PÉNZ

2013.11.05 09:53

It comes from Alex Bellos who wrote Alex’s Adventures in Numberland (Bloomsbury) with some additions by Mathspig.

A szerző azt taglalja, hogy mi történik akkor, ha elvégzünk egy kísérletet. Feldobunk egy pénzérmét harmincszor, és feljegyezzük a kapott eredményt (fej vagy írás). Ez a véletlen generálásának egy sajátos módja. A rulett nyelvére lefordítva az eredmény megfelel a piros fekete véletlen alakulásának bemutatására.

A szerző a feldobott pénzek statisztikái alapján arra az eredményre jutott, hogy akár 26-szor is ismétlődhet ugyanaz.

 

Ezt azzal tudom kiegészíteni, hogy az eddigi mért legnagyobb eltolódás színben 37 volt, ami meglehetősen durva eredmény. Ebből következik, hogy a kivárásos stratégia a rulettben eleve halálra van ítélve. Itt akár pontot is tehetnénk a dolog végére.

 

Az igazság kicsit más, és sokkal összetettebb. A kérdés az, hogy játszható-e a rulett kivárásos stratégiával. Bármennyire is ellentmondásosnak tűnik a dolog a válasz egyértelműen IGEN!

 

HOGYAN LEHETSÉGES?

Egyáltalán lehetséges-e a kivárásos stratégiával nyerő játékot játszani? Csak egyetlen esetben! Ha tudjuk, hogy a választott stratégiának mik a határai. A pénz feldobás példájánál maradva a nagy számokon végzett statisztika alapján az eltolódás felső határa 37. Ebből az következik, hogy ennek ismeretében eldönthetjük, hogy milyen feltételek mellett alkalmazható a kivárásos stratégia.

 

KIVÁRÁS KIVÁRÁSA

Egyik lehetséges játékstratégi az, amikor kivárjuk a nagyobb eltolódást, és csak azután lépünk játékba, feltételezve, hogy a hosszabb eltolódások között térben egy váltakozó szakasz következik.

A másik lehetséges játékstratégia az, aminek a részleteit, és megértését az intervallum beállításai leírásában találhatod meg.

(Roulette Wheel-GAMBLERS ARE)